hover animation preload

Jak vyfouknout vajíčko
Jiljí Záruba -

(Čtvrtek 15. března 2012, 20.19 hod.) Když už tedy zítra vyjde jarní speciál Receptáře, jak jsem psal před několika dny, a když už má být velikonoční, jako že velikonoční opravdu je, pak zůstaňme u vajec. Ve zmíněném speciálu je totiž docela hodně návodů, jak vejce velikonočně zkrášlit (třeba písková vejce, to je věc, co?), a přiměřeně návodů najdou čtenáři i v dubnovém Receptáři, to se jaksi rozumí samo sebou. Ale dočte se někde našinec, jak vajíčko vyfouknout? Totiž, stalo se mi vloni, řekl jsem si, zkusíš to, naposledy jsi při vyfukování vajec asistoval babičce jako školák, protože jsi je měl přinést do hodiny pracovního vyučování, a to bylo hluboko v minulém století, řekl jsem si, zkusíš to, na prázdnou, leč neporušenou skořápku něco namaluješ. Bude mít jen dírku nahoře a dírku dole, jinak bude hladké jako dětská skluzavka. Avšak - řeknu tentokrát tobě, laskavý čtenáři, jsi-li jaký -, žádná legrace to tedy není. První vajíčko, které jsem ve špičce naťukl nožem, prasklo víc, než jsem zamýšlel, ve druhém vajíčku jsem už otvůrek vydlabal, nebyl krásně kulatý, byl spíš hrozivě zubatý, leč obsah skrz něj neprotékal. No jasně, otvor musí být i na druhé straně, aby se vynuloval podtlak. Vyrovnal jsem podtlak, nic nevyteklo. Trošku jsem vajíčko protřepal, jako v handgranátu, aby se to uvnitř promísilo a vyvrhlo vlastní energií, jenže jak mám pracky zakončené něčím, co víc než prsty připomíná tužkové baterie, křaplo to a bílek, žloutek i to, co zbylo ze skořápky, se rozprsklo po stole kuchyňské linky. Na třetí pokus jsem použil brčko. Nasunul je do otvoru a foukal jako sklář do píšťaly. Z vajíčka to lezlo pomalu, ale lezlo.
Tobě se to směje, laskavý čtenáři, jsi-li jaký, ale poraď, jak efektivně slepičí vajíčko vyprázdnit tak, aby se z něj stalo velikonoční. V Receptáři se totiž v návodech na trvalé kraslice bez obsahu vždycky píše: "Vezmi vyfouknuté vajíčko..."

0 komentářů:

Okomentovat