hover animation preload

Jděte k šípku
Jiljí Záruba -

(Úterý 18. října 2011, 13.59 hod.) Tohle rčení, nebo co to je, používají slušní lidé veskrze často. Lidé zemitější se však uchýlí k přízemnějšímu výroku, ale budou tím myslet totéž. Jenže, ruku na srdce, ať jsme slušní nebo ne, vždycky raději půjdeme k šípku, a to bez ohledu na to, kdo nás tam pošle. Už i proto, že šípky jsou podzimní klasikou. A voní. Listopadový Receptář, který bude v prodeji od 1. listopadu, se šípkům podrobně věnuje, prozrazuje třeba, jak rostou a co s nimi, když zčervenají. A mimo jiné nabízí i to, co dělat, aby varem nezmizel vitamin C obsažený v šípkách v míře větší než malé. Podobným způsobem bude ve stejném článku pojednáno o rakytníku řešetlákovém, hlohu – ano, i hlohem se můžeme nadlábnout – jeřabinách a trnkách. Trnkami jsou myšleny plody keře zvaného trnka obecná (Prunus spinosa), nikoliv strom švestka domácí (Prunus domestica), z jehož plodů se dělá slivovice. Nebo švestkovice. Nebo trnkovice. Prostě chlast. Z trnek lze vyrobit trnková povidla nebo trnkové víno, návody viz Receptář 11/2011 str. 7.
A proč se vlastně říká, abychom šli k šípku?

0 komentářů:

Okomentovat