hover animation preload

Melta, cikorka, Franckovka...
Jan Tomášek -

Tak jsem se vrátil z Pardubic. Byl jsem tam na kávičce v nádherně stylové Café Bajer. Ne kvůli dobrému pressu, ale kvůli meltě. Značná část dobových plakátů, cedulek, krabiček, letáků, obrázků, mlýnků na zdech a policích či hrnečků ve vitrínách je nějak spjata s pardubickou Franckovkou, tedy s babičkou melty, a s dalšími kávami, které vznikaly pražením žita, ječmene a především čekanky. Milan Bajer, majitel té kavárny, který se mj. deset let zdokonaloval v kavárenském řemesle ve Vídni, využil svou vlastní sbírku všech těch dokladů povětšinou předválečného výtvarného marketingu a reklamy, aby dodal kavárně ducha dávných časů. Plakáty a obrázky začal sbírat už v dětství, protože takové ani podobné nikde neviděl vyvěšené. A po letech se mu výborně hodily! Jen mi vrtalo hlavou, proč v kavárně aspoň symbolicky nenabízí hrnek melty s mlékem. Když jsem se ho na to ptal, tvrdil, že dnes už to nikdo nepije. Namítl jsem, že internet je plný příznivců melty, kteří si vyměňují recepty, jak to udělat, aby ta mlékem zbéžovělá černota byla tak skvělá jako z babiččiny plotny. A že se dají najít i různé kavárničky zaměřené na zdravou výživu a pro maminky s malými dětmi i jné, kde melta na jídelníčku nechybí... No, nevím, asi jsem pana Bajera ke změně nápojového lístku nepřiměl, každopádně jeho obrazová záliba v čekankových kávách stojí za vidění. V pondělí nabídnu fotečky z kavárny v článku převážně o meltě. Zítra mám schůzku s člověkem, který si historii náhražkových káv vybral jako téma pro diplomku. Jsem zvědav, jestli má taky rád meltu.

0 komentářů:

Okomentovat